2007-08-15

Организациони развој локалне самоуправе

Пошто се, између осталог, интересујем и бавим и питањима развоја организације и организационог развоја (слични појмови са различитим значењима) сурфујући по интернету наишао сам на свеже материјале из јула ове године на сајту NALAS - Мреже асоцијација локалне самоуправе у југоисточној Европи. Реч је о скупу “Cooperation towards a Modern Local Government Association” за који је у изненађујуће кратком року доступан материјал који је коришћен и који је веома користан у свакодневном раду саветника за развој непрофитних организација. Материјали са овог скупа покривају широк спектар тема. Садржај приручника за учеснике овог скупа је како следи (не дајем превод због аутентичности):

Section 1: Introduction:

A. Purpose and contents of the Toolkit

B. The role of the Local Government Association

Section 2: Analysis of the Local Government Association:

A. The Performance Benchmark of a Local Government Association

Section 3: Transforming the Local Government Association:

A. Organisation Development

Section 4: Planning in the Local Government Association:

A. The Strategic Plan

B. The Financial Strategy

Section 5: The functions of the Local Government Association:

A. The Communications Strategy

B. The Advocacy Strategy

C. Service Provision

Section 6: Organisation in the Local Government Association:

A. Leadership, structure and management

Топло препоручујем свакоме ко се бави развојем организације, посебно непрофитне, да посети сајт наведене организације и да погледа приложену документацију.
Овај Приручник може да се веома добро искористи за развој (непрофитне) организације која ће сервисирати друге организације (мреже организација са сличним потребама), без обзира да ли су оне профитне или непрофитне, јер су базни принципи исти. Доношењем новог Закона о удружењима сигурно ће се појавити велики број удружења која ће имати потребу да формирају мрежу која ће бити институционализована у виду непрофитног удружења које ће пружати специфичну услугу коју поједина удружења не могу.
Морам да напоменем да на интернету могу да се нађу бројни приручници посвећени развоју организације те је неопходно искуство да би се неки од концепата успешно применили у специфичној организацији.
Приручник може (и јесте) да буде драгоцено упутсво за мреже организација које већ постоје да даље развију своје организационе капацитете да би биле успешније. Они који желе да брзо примене наведене концепте користећи стручна знања консултанта за организациони развој могу да ми се обратити на адресу .

Нема коментара:

Наслови последњих публикованих порука

Наслови са мог блог пројекта "Смедеревска Паланка OnLine"