2007-08-10

Доступност информација од јавног значаја у пракси

Данас сам стекао драгоцено искуство кога сам био свестан и раније али не у тако огољеној форми. Пошто за једног клијента припремам пројекат који је од општег интереса јер заједници (Општини Смедеревска Паланка) може да донесе одређен број нових радних места о трошку буџета Србије а успут да се реше одређени социјални проблеми посетио сам Општинску управу Смедеревске Паланке да бих извршио увид у извештаје јавних предузећа и установа где треба да се налазе подаци који би моје формулације оснажили.
Службеница коју сам контактирао прво је рекла да сви извештаји јавних предузећа и установа нису код њих јер су на "доради". Пошто је седница Општинског већа где су разматрани одржана, сада је август 2007. а извештаји су за 2006.г. а извештаји су прихваћени уз снажну и доследну подршку председника Општине г. Цокића и достављени су Привременом органу Општине на усвајање ја сам био запањен јер непоштовање процедуре, односно мењање документа који је прихваћен (од Општинског већа и председника Општине) и који је због свог "квалитета" предложен Привременом органу на усвајање је или најобичније фалсификовање или незнање.
У незнање сумњам јер су надлежни довољно образовани а неки од њих имају положен државни испит па је остала друга опција јер и свака измена мора да буде у складу са процедуром. На моју опаску да је реч о нерегуларности сетили су се да је у току доручак (напомена: који је завршен пола сата раније) па су ме замолили да дођем касније. Нисам желео да се расправљам па сам дошао сат касније. Службеница која ме је примила је била љубазна али је и била забринута шта ће да ради ако дође сто грађана да тражи оно што ја тражим (извештаје о раду јавних предузећа и установа) а она има толико посла приметивши да их Привремени орган Општине још није усвојио. На моју примедбу да су били предмет разматрања Општинског већа и да су због свог квалитета добили подршку свих чланова Општинског већа и похвалу председника Општине и да тиме они сада нису радни материјал већ званични документи доступни јавности речено ми је да је ситуација како је описана. На мој захтев да добијем увид у записник са седнице тог већа (мислим да је то била 42. седница) она је љубазно отишла да копира материјал. Опет тражене извештаје нисам добио. Напомињем да је реч о извештајима за 2006.г. а седница Општинског већа је била у јулу месецу. Иронично могу да приметим да је то демонстрација "ефикасности" свих који су у речене поступке формулисања извештаја и њиховог усвајања укључени. Смењени директори јавних предузећа и установа немају зашто да се жале јер једну важну радну обавезу не испоштоваше (благовремено и квалитено извештавање о свом раду). Не кривим Привремени орган јер је то затечено стање. Ови извештаји су требали да буду спремни за презентацију јавности још пре три до четири месеца (тада је председник Општине требао да донесе закључак да ли их прихвата или одбија и да формулише предлог одлуке Скупштини општине која је тада постојала али је јуна месеца распуштена).
Пошто ми је увид у те извештај неопходан упутио сам захтев за увид у информације од јавног значаја али сам свој захтев проширио односно тражио сам како следи:
  • Извештаји о раду јавних предузећа и установа Општине Смедеревска Паланка за 2006.г.
  • Планове и програме рада јавних предузећа и установа Општине Смедеревска Паланка у 2007.г.
  • Измене и допуне планова и програма рада јавних предузећа и установа за ребаланс буџета Општине Смедеревска Паланка.
Мислим да надлежни службеници неће бити одушевљени али предложио сам им решење да се наведена документа јавно публикују преко веб презентације Општине. Тек тим предлогом нису одушевљени јер би сви посетиоци презентације имали прилике да оцене извештаје, планове и програме рада јавних предузећа и установа. Напомињем да је Општина Смедеревска Паланка једна од ретких у Србији која не поштује Закон о доступности информација од јавног значаја јер још увек није урађен информатор о раду Општинске управе и председника Општине а о другим органима локалне самоуправе да не говорим.

Нема коментара:

Наслови последњих публикованих порука

Наслови са мог блог пројекта "Смедеревска Паланка OnLine"