2012-07-18

2012-07-14: Планинарење: Јухорска трансверзала 2012. и Први Петровдански сабор

Са акције
Четрнаестог јула учествовао сам у једној пријатној планинарској акцији која је у многим својим елементима новост у организовању планинарских акција тиме што је повезала неколико елемената у функцији локалног економског развоја и ревитализацију средине која је на маргини друштвених и економских токова. Реч је о акцији ПД "Рунолист" из Јагодине и њиховој акцији "Јухорска трансверзала" и Првом Петровданском сабору.
Домаћини су били љубазни, организација акције добра а пратећи садржаји у оквиру Првог Петровданског сабора на завидном нивоу. Приметан је велики ентузијазам и добра сарадња свих који су укључени у ову успешну акцију. Посебно се лично захваљујем Ивану Николићу и Николи Стојановићу који су ми помогли да нађем Ивковачки прњавор јер путни правци нису добро обележени (не њиховом кривицом) када се индивидуално путује колима.
Плакат акције и
Првог Петровданског сабора
Први Петровдански сабор у Ивковачком прњавору окупио је уметнике из Јагодине, Ћуприје и Левча у порти некадашњег манастира Ивковић. Организатори манифестације су Књижевни клуб Левчана "Стефан Првовенчани" из Опарића и Планинарски клуб "Рунолист" из Јагодине. Циљ сабора је био да покрене културни живот и допринесе бољој посећености подјухорског краја који се суочава са све мањим бројем житеља и слабим економским развојем. Током целог дана, одржана је ликовна колонија школе сликарства "Јанко Брашић" из Опарића код Рековца. У јутарњим сатима реализован је је поход планинара из целе Србије на "Јухорску трансверзалу". У оквиру манифестације свој рад су представили и корпари левачког краја и удружење за очување традиције и старих заната "Етноформа" из Јагодине. У поподневним сатима наступала су културно-уметничка друштва из Левча, Јагодине и Бољевца, а представили су се и чланови књижевних клубова из Рековца и Ћуприје.
Учесници на Јухороској трансверзали
Захвалнице су уручене и следећим организацијама и појединцима:
План акције за 14.7.2012. је био следећи

  • 08:00 - отварање акције;
  • 08:30 - полазак на стазу - Манастир Ивковић - врх Продановице - Бакарни кладенац - Николин кладенац - Хајдучки кладенац - Добра Вода – Ивковић. 
  • Дужина стазе је 19 километара са око 600 метара висинске разлике.;
  • 16:30 - 19:00 Ручак, додела признања, културно уметнички програм: наступ етно група, отварање изложбе слика школе сликарства Јанка Брасића, изложба корпара, сајам етно радиности.
  • Смештај у кампу.








Преглед албума са фотографијама


Нема коментара:

Наслови последњих публикованих порука

Наслови са мог блог пројекта "Смедеревска Паланка OnLine"