2012-07-20

2012-07-11: Обилазак манастира "Моравске Свете Горе" и пратећих локалитета

2012-07-11
Обилазак манастира "Моравске Свете Горе"
уз посету пратећим локалитетима
Једанаестог јула 2012. кретао сам се десном обалом Велике Мораве где сам имао прилике да посетим неке од манастира "Моравске Свете Горе" који се налазе на десној обали реке Велике Мораве. Нисам их све посетио али неке јесам а такође и неке интересантне локалитет на том путу. Албуми у прилогу су са посете неким од манастира "Моравске Свете Горе" а такође и неким другим локалитетима као што су етно ресторан Шашавац, ресторан "Моравска ноћ", мотиви из Црквенца (црква, школа, реновирана месна заједница са парком) и Гложана (црква (стара и нова), споменик погинулима у Првом и Другом светском рату, и мотиви из села). Албуми су повезани са Гугл мапама па их лако можете посетити користећи исте.
Манастири "Моравске Свете Горе" су у висини "Багрданског теснаца" и они су, идући низводно, поређани су следећим редом:
1. Манастир Светог Апостола Јакова брата Господњег у народу познатог и као "Јаковић" који се налази атару села Дубока, општина Јагодина, и припада Шумадијској епархији, сада је парохијска црква,
2. Манастир Светог Апостола Томе, познатијег као "Томић", се налази у атару села Војска, манастир је женски
3. Манастир Успења Пресвете Богородице, стари назив "Зидине" у атару села Радошин, манастир је женски
4. Манастир Хум, стари назив "Духне", налази се на брду Хум у атару села Гложане, у њему тренутно нема монаштва
5. Манастир Светих Врача Козме и Дамјана, познатији као "Златенац", налази се у атару села Гложане, манастир је женски
6. Манастир Светог Николе, познат и као "Добршево", налази се у атару села Гложане, манастир је метох Миљковог манастира
7. Манастир Ваведења Пресвете Богородице, познат као "Миљков манастир", атар села Гложане, манастир је женски. Заслужан је за обнову "Златенца" и "Добршеве".
За разлику од "Јаковића", осталих шест припадају, територијално, општини Свилајнац и Браничевској епархији. Готово је сигурно да свих седам именованих манастира потичу из времена краја 14. и почетка 15. века, припадају, по архитектури Моравској уметничкој школи, која је доживела највећи процват за време владавине Деспота Стефана Лазаревића који живео од 1376-1427. године.
Самим тим се као ктитори најчешће помињу Деспот Стефан Високи или неко од властеле блиске владарској династији Лазаревића. Историја ових манастира је испреплетана, често су их мешали кроз историју а турски пописи из средњег века врло оскудно описују стање у овим манастирима. Такође из ових пописа се, врло често,не може извршити прецизна идентификација.
Мапа посећених локација је следећа:
Прикажи 2012-07-11: Обилазак манастира "Моравске Свете Горе" на већој мапи

Нема коментара:

Наслови последњих публикованих порука

Наслови са мог блог пројекта "Смедеревска Паланка OnLine"