2008-03-19

Пројекат: Сервиси интернета у предизборној кампањи

Коначно сам привео крају бета фазу успостављања социјалне мреже на тему "Парламентарни и локални избори у Србији 2008." у оквиру ширег пројекта "Сервиси интернета у предизборној кампањи". Имајући у виду да сам до идеје дошао крајем 2007.г. и да до пре две недеље није било познато да ће бити и парламентарних избора неки домени су са речју "локални" а није их могуће променити када се једном успоставе. То је једно драгоцено искуство у вези именовања поддомена.
Данас сам припремио и позивно писмо за учлањење на социјалну мрежу као централни сервис пројекта. Такође сам припремио и општу препоруку за учешће на предстојећим изборима да би се учесници боље орјентисали и да би се квалитет њиховог наступа унапредио.
Ова два дописа прилажем у наставку после слајдова и беџева мреже.
Беџ мреже "Парламентарни и локални избори у Србији 2008." је следећи:

Посетите Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 2008.ППТ презентација пројекта је следећа:Позивно писмо за учлањење на мрежу је следеће:

Поштовани,

Пред нама су веома важни избори за посланике Народне Скупштине Републике Србије и одборнике Скупштина општина. Од квалитета рада посланика и одборника зависи и квалитет живота нас грађана Републике Србије.

Да бисмо направили исправан избор потребно је да кандидатима за посланике и одборнике пружимо прилику да изнесу своје ставове, своју визију развоја Србије и локалне заједнице, стратешки и акциони план рада ако буду изабрани за посланике и/или одборнике, и да представе сараднике са којима ће у наше име следеће четири године доносити одлуке од значаја за све нас који живимо у Србији.

Социјална мрежа «Парламентарни и локални избори у Србији 2008.» са пратећим сервисима послужиће као савремени начин за комуникацију коришћењем сервиса интернета. Кандидати за посланике/одборнике имаће прилике да демонстрирају своје умеће да на савремен начин презентирају своје поруке, да представе себе и да покушају да нас убеде да гласамо за њих.

Ова социјална мрежа биће један од канала да заинтересовани грађани афирмишу проблеме са којима се сусрећу и своје виђење Републике Србије и наших општина и да поставе питања на која будући посланици/одборници морају да знају одговор да би заслужили наш глас.

Чланство у овој мрежи је у потпуности бесплатно и обавља се путем попуњавања пријавног упитника. Чланство је отворено за све грађане Републике Србије, политичке организације и/или групе грађана које ће учествовати у изборима било кандидовањем својих представника или као заинтересоване стране које желе да афирмишу проблеме/изазове који их тиште.

Имајући у виду да је у значајном делу ова социјална мрежа локализована на српски језик њено коришћење не захтева посебна знања осим оних која поседујете у свакодневном коришћењу интернета.

Чланством у мрежи добијате свој блог, могућност да учествујете у форумима о разним питањима у вези парламентарних и локалних избора у Србији 2008., могућност да публикујете фотографије из својих кампања, да публикујете саопштења за јавност, да публикујете видео записе са својих активности (препоручујемо уградњу кода са вашег YouTube канала) и приступ разним корисним информацијама које ће чланови мреже јавно публиковати (као што су упутства за успешну реализацију кампање).

Нека ваша полазна тачака за дијалог о важним питањима која ће се покренути у току парламентарних и локалних избора у Србији 2008.г. буде социјална мрежа «Парламентарни и локални избори у Србији 2008.».
Следите линк за учлањење на мрежу. Учлањење је крајње једноставно.

Креатор мреже је Милан Милошевић из Смедеревске Паланке.

Е-маил адреса у оквиру овог пројекта је oiurs2008@gmail.com.

Персонални блог креатора мреже је
Општа препорука за учешће на парламентарним и локалним изборима у Србији
Општа препорука политичким странкама и групама грађана које ће учествовати на предстојећим парламентарним и локалним изборима у циљу максимизације ефеката своје презентације преко интернета су следеће:
 • Направити јасну и прецизну комуникациону стратегију која ће укључити и компоненту коришћења сервиса интернета. Посебно обратите пажњу на комуникационе циљеве, комуникационе принципе и кључне поруке.
 • Ажурирајте листу својих сарадника са којима ћете радити. Са њима дефинишите елементе кампање. Обезбедите да буду високо мотивисано сво време трајања кампање.
 • Предизборну кампању посматрајте као пројекат који се окончава 11. маја 2008. Примарни циљ вам је да освојите посланичко место (односно одборничко место) али може да буде и повећање видљивости ваше иницијативе или да предизборну кампању искористите као прилику да промовишете свој бизнис имајући у виду више прилика да промовишете своје ставове путем медија и јавних окупљања. Именујте искусног менаџера кампање који ће управљати ресурсима (људским, материјалним, финансијским), управни одбор кампање (кандидати за посланике/одборнике или руководство ваше странке/групе), портпарола за односе са јавношћу, итд. Направите прецизан акциони план спровођења кампање. Анимирајте и ангажујте волонтере дефинишући јасне услове рада (радно време, накнаде, итд.). Уколико немате људе за неку важну област регрутујте их са тржишта радне снаге (ретко ко ће одбити прилику да додатно заради посебно у ситуацији када су му ставови блиски са вашим).
 • Ажурирајте своје адресаре предводника јавног мишљења на територији коју својом кампањом покривате (привредници, лекари, новинари, професори, наставници, политичари, свештена лица, председници месних заједница, уметници, председници удружења грађана, председници савета станара зграда, итд.) јер ће вам њихова подршка требати. Процените њихове ставове и у којој мери можете утицати да их промене односно да вам буду наклоњенији.
 • Разговарајте са људима из вашег окружења и са људима чија вам је подршка потребна о проблемима који их тиште и питајте их за решења. Направите приоритетну листу проблема и мера за њихово превазилажење.
 • Прикупите информације о ономе што је актуелна власт требала да уради а није (на пример да ли су израдили информатор о раду државног органа (законска обавеза); да ли су реализовали планове развојаако постоје; да ли су успели да направе стратешки и акциони план локалног економског развоја који задовољава потребе грађана; какво је стање у основним и средњим школама; какво је стање у социјалној сфери у заједници; да ли су општинске службе и јавна предузећа и установе добро организовани; да ли је видљив рад органа локалне самоуправе, јавних предузећа и установа (општински лист, веб презентација општине, итд.); да ли је усвојен буџет заједнице у складу са законском процедуром; да ли је буџетско писмо председника општине јавно доступно; прегладајте службене листове и гласнике општине да би сте видели шта је урађено и како; да ли су извештаји о раду председника општине, председника скупштине општине, јавних предузећа и установа за 2007. и 2006. јавно публикована; и слично) јер су ту идеје како да оспоравате политичку конкуренцију и да изнесете бољу понуду бирачима
 • Припремите благовремено све материјале за учешће у кампањи у дигиталној форми јер ћете исте елементе користити у различитим форматима.
 • Обезбедите барем један рачунар за потребе кампање са ласерским штампачем и везом на интернет.
 • Обезбедите лице које ће сво време кампање бити у могућности да вам пружи неопходну техничку помоћ у коришћењу рачунара и друге техничке опреме
 • Закупите АДСЛ (асинхрону дигиталну претплатничку линију) са брзином од барем 512 Кб/с. Тада добијате своју стационарну е-маил адресу и могућност да 24 сата дневно будете на интернету. Уколико не постоји наведена техничка могућност може да се користи и класична веза путем модема уз ограничења које он има.
 • Отворите електронску адресу кампање или ваше групе на неком јавном серверу (Гугл (Google), Јахуу (Yahoo), итд.)
 • Отворите свој блог (online/интернет дневник) на неком јавном блог серверу преко којег ћете публиковати своја саопштења за јавност, календар дешавања, коментаре на наступе политичке конкуренције, итд.
 • Отворите свој канал за публиковање видео материјала са својих промоција
 • Отворите јавни налог на серверу за фотографије са ваших манифестација
 • Укључите се у социјалне мреже на интернету које су тематски орјентисане на изборе у Србији 2008.
 • Обезбедите лице које ће дигиталним фотоапаратом, диктафоном и/или дигиталном видео камером снимати ваше активности и припремати их за публиковање преко интернета
 • И на крају направите прецизан буџет ваше кампање да би сте благовремено обезбедили новац да би наведено реализовали.

Не заборавите да ако ваша кампања није присутна на интернету тада потенцијално губите подршку више од 15% грађана који користе интернет свакодневно и који спадају у категорију предводника јавног мишљења јер ће ваша политичка конкуранција то урадити.

Непостојање интернет идентитета ваше кампање говори о вашој неспремности да користите савремене информационо-комуникационе технологије а такође да не желите или незнате да на савремен начин комуницирате са грађанима. Уколико вам се неко обрати путем е-маила обавезно одговорите јер у противном се стиче утисак да сте неодговорни.

На крају, почните благовремено са кампањом јер журба у кампањи шаље негативну поруку која вам умањује шансе да постигнете резултате којима ћете бити задовољни. Да би изборна кампања била успешна она мора да буде добро организована, да покаже вашу сигурност у ставове за које се залажете, да покаже да уживате подршку угледних чланова заједнице, да афирмише људе и организације који вас подржавају и пре свега мора да буде позитивна (нападајте проблеме а не људе).

Уколико имате било какве дилеме у вези примене сервиса интернета у вашој предизборној кампањи назовите доле потписаног ради пружања консултантске/техничке подршке у вези реализације ваше кампање.

Корисне адресе са ресурсима за успешну реализацију ваше кампање на интернету су:

мр Милан Милошевић
Тел. 064/1904460

Е-пошта: milanmmilosevic@gmail.com

Нема коментара:

Наслови последњих публикованих порука

Наслови са мог блог пројекта "Смедеревска Паланка OnLine"